Friday, 13 March 2015

Review novel: Jahanam


Assalamualaikum :)


PENULIS: HASRUL RIZWAN
PENERBIT: BUKU FIXI
GENRE:
· AKSI
· CINTA
· JENAYAH
· MINDFUCK
BIL. HALAMAN: 274

Sinopsis Jahanam:
“Aku sebenaqnya panggil hang bukan pasal Panadol Soluble ni. Dan bukan pasal nak suruh hang kambuih kucing aku tu.”

Jasuli senyap dengan hanya bersandar pada kerusi bersebelahan rakan karibnya itu. Matanya menjadi kuyu.

“Aku ada plan besaq antara kita ni. Paling besaq dan gila yang hang pernah dengaq selama hidup hang ni, Jas.”

Tamin menoleh ke arah Jasuli kembali dengan bibirnya yang diketap dan matanya yang mencerlang.

“Kita rompak kedai emas nak!” kata Tamin tersengih.


Review Jahanam:
Cerita tentang Jasuli yang kerja kilang, lepas tu selalu terserempak dengan Hantu 3 Beranak (ibu, anak perempuan 2 orang). One day terjumpa dengan Rokiah kat tepi jalan waktu Rokiah tengah takut sorang-sorang kat jalan sunyi, kereta rosak. Lepas tu berkenalan dan bercinta setahun lebih. Tetiba kilang tempat keje Jasuli dah tutup, bankrap. Satu satu musibah, dengan tengah krisis dengan Rokiah. Tetiba jumpa Tamin yang kerja jual CD cetak rompak, kena kejar dengan polis. Esoknya Tamin bagitau kerja gila yang dia plan nak ajak Jasuli. Time tu Jasuli memang tengah takde kerja nak buat and tengah cari duit nak kawin dengan Rokiah. So dia pun join kerja gila tu. Memula rompak kedai emas, second plan gila punya! Masa second time rompak tu, tetiba ada watak dari novel Murtad pulak. Pandai penulis ni tau! Waktu ni watak Salina muncul. Salina ada kat tempat kejadian which is tempat yang Tamin ni nak rompak. Tak pasal pasal tukar plan sebab kebetulan ada orang lain nak rompak tempat tu sekali, so Jasuli terpaksa kidnap Salina. At the end Salina relax je dengan Jasuli sebab dia tau Jasuli ni bukan orang jahat. Lepas tu happy ending! :D

2 comments:

Afidah Azmi said...

Macam tertarik pulak kitew nak baca.
Nak cari la dekat popular esok.

Aqilah Azmi said...

qila tak sbr nak tungu pesta buku hehe nak borong fixi hm kk fd can u suggest me 6 books
? sbb 6 books rm100 kan? xD hihihi