Food

Choc Moist Mini Cupcake

August 17, 2014


Assalamualaikum! ♥

Since last week ada yang minta resepi dari FD lepas FD post gambar choc moist mini cupcake, baru sekarang FD dapat share dengan korang. Sorry ye lambat! >,<

Sebenarnya bahan dia simple gila! Tepung pulak korang boleh dapatkan di kedai bakeri yang jual bahan bahan buat kek , kuih dan seangkatan dengannya :p
1 pack tepung tu cuma berharga RM6-7 something gitu. Murah je, kan?



Bahan bahan:
1 pack (500 gram) tepung choc chip / choc moist cake
4 biji telur
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan air masak



Cara-cara:
Masukkan semua bahan tadi dalam 1 mangkuk atau bekas besar.
Kemudian, gaul sehingga sebati.
Sambil gaul bahan bahan tu, panaskan air dalam periuk kukus. YES! Kita kukus je. Simple :)

Sementara nak tunggu air mendidih dalam periuk tu, kite masukkan dapat setiap bekas cupcake (FD guna bekas kecik yg selalu buat untuk kuih je)


Dah siap letak semua bekas, kite kukus semua ni! :D



Tak sampai 5 minit dah kembang dah pun. Siap dah :D
Jangan pulak korang kukus sampai setengah jam, lain pulak jadinya kang :p



Nampak choc chip yang timbul tu? Yummy! :D


1 paket tepung tu korang boleh dapat lebih dari 50 mini cupcake mungkin?
Bergantung pada size bekas cupcake / muffin tu :)



FD saje over letak whipped cream.



Macma ni ha rupa whipped cream tu.
Korang boleh beli kat pasaraya yang terdekat ye :D


So berakhir lah sudah resepi mini cupcake yang comel lote ni :p

You Might Also Like

5 comments

  1. Thanks for the recipe :) tak sabar2 Sya nak cuba buat.. nampak sedap je tu dah lah Sya ni hantu choc moist ni xD

    ReplyDelete
  2. wahhhh dapnye. Nak try ah nanti! hehe

    ReplyDelete
  3. nak try nanti..tq FD share resipi.. :)

    ReplyDelete
  4. Letak whipping cream plus sos coklat,,,yummy...kretif fd...

    ReplyDelete
  5. heee instant mini cupcake ! suka suka..nanti nak try

    ReplyDelete