Cina Raya, Melayu pun nak Raya

February 08, 2013 Fatin Diana 22 Comments


Assalamualaikum,

Tak tahu nak letak tajuk apa sebenarnya. Hentam saja lahhh :D

Tapi betul tak? Raya apa pun, mesti orang Melayu join sekali. Contoh macam sekarang ni. Chinese New Year nak dekat. Orang Melayu pun mesti ada yang balik kampung.
Bila Deepavali, orang Melayu balik kampung juga.
Boleh dikatakan kalau ada perayaan apa-apa, confirm orang Melayu balik kampung.

Dua hari lepas dan semalam, FD tolong mak buat kuih. Mak plan nak buat untuk tokwan je sebab tokwan memang suka makan kuih semperit yang mak buat. Sekali abah upload kat Facebook, habis saudara-mara nak order sama. Hehe :D

Tengok lah tu. Kemain meriah walaupun cuma dalam Facebook. Kalau jumpa kat kampung, lagi bertambah meriah lah.
Bukan setakat order kuih semperit, siap nak kek pelangi. Eh, sila jangan fikir kek pelangi yang trend sekarang tu ek. Ni kek pelangi versi Kak It punya. Hahaha. Nick name kak It tu saudara lah yang bagi. Memandai je diorang bagi nickname untuk mak FD :D


Tiba-tiba terasa nak buat kelainan, letak manik pula. Maksu pun gerun nak makan. Hehe :D buat yang manik tu sikit je sebab takut ada yang tak termakan pula nanti.


Ini gambar lama punya. Dua tahun lepas punya kot kalau tak silap. Gambar cun sebab guna DSLR. Dua gambar kat atas tu guna phone abah. Tu pasal gambar tak cun.

Weeeee~! Tak sabar nak balik kampung ^^
Pergi KL nak cuba kutip angpao :D

You Might Also Like

22 comments:

^^eKaTiKaH^^ said...

wahh, sedap tau kuih tu.. hihi.. kite suke.. ^_^

memang betul tu, ape2 cuti org melayu mesti balik kampung juga. cuti lama la katakan :D

nak kumpul angpao byk2 thn ne hehe.

Dianaa said...

@^^eKaTiKaH^^; hehe tapi FD lebih suka kuih almond london ^^

Dianaa said...

@Nurfaezah Abdullah; jom kita race sape paling banyak, hehe :D

oh my! my fav kueh :D nak! poskan sikit hehe

Fakhruru said...

hahaha!! slmat mnymbut ari rya jgk =)

http://fakhruru.blogspot.com

zaza nizam said...

wah! meriah.. akak pun suka kuih semperit^^

ni kuih feveret saya ni. siyes suka sgt! nak sikit. hehehe

waaa. nampak sedappp., >.< Rindu pulak nk rayaa., ehe

hajar said...

pantang tgk la pulak rase teringin nak buat... heheh

Dianaa said...

@Princess Feyqa; pos? meh alamat. FD bagi sebiji, haha :D

Dianaa said...

@zaza nizam; hehe, FD tak berapa sangat dengan kuih ni

alyrds said...

nilah dikatakan rezeki.. syukran. den pun suko makan kueh ni~.. meleleh sat~


http://www.alyrds.net

Dianaa said...

@Fakhruru; haha dah macam raya aidilfitri pulak rasanya

Dianaa said...

@Sue-Rya Qistina; nak? jom jumpa :p

Dianaa said...

@Lissa LaLissa; hehe sabar2. bape bulan je lagi nak raya :P

Dianaa said...

@hajar; buat lah. then bagi FD rasa sikit :3

Dianaa said...

@alyrds; haha jangan meleleh lama2. pi cuci yg meleleh tu ye :p

Limin said...

fuhhh... memang meleleh air liur ni.. dah la tengah lapaq ni baca entri diana nih.. xD.. anyway... Happy CNY kpd semua rakyat Mlaysia

Cik Ezy said...

eh.. bestnye kuih semperit!
dpt satu balang kompem abes ni..
haha

Miss Xyz said...

teringat pulak raya kat kg selalu makan kuih ni. Antara kuih fevret lah katakan..

Aisha Fauzi said...

Tengok kuih nampak sedap tetiba mood raya datang balik xD