Tips

Tips Mengawal Kemarahan

January 20, 2013 Fatin Diana 22 Comments


Assalamualaikum,

Tumblr_llp7mwsob71qiq9x6o1_500_large

Harini mood FD tak berapa nak okay sangat. Ada je benda yang tak kena. Haihh.
So sekarang, FD nak share tips untuk kawal perasaan marah tu ^^

  1. Mengubah Posisi - Rasulullah s.a.w bersabda: “Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.” (Riwayat Muslim)
  2. Berwuduk - Rasulullah s.a.w bersabda: “Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk” (Hadis Riwayat Abi Daud) .
  3. Minum air.
  4. Mendiamkan diri ketika marah.. banyakkan istighfar di dalam hati.
  5. Berlindung kepada Allah daripada syaitan.
  6. Meluahkan perasaan dan masalah dalam keadaan masa dan tempat sesuai.
  7. Berfikiran positif.
  8. Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat; elakkan daripada memekik atau bertindak garang.
  9. Bawa bertenang seperti menarik nafas.
  10. Senyum kerana senyuman mampu meredakan tekanan.



FD kalau marah, selalu jerit kuat-kuat atau nangis puas-puas. Tengok tips nombor 8 tu, so tak elok lah kot nak jerit-jerit. Lepas ni nak kurangkan jerit pekik bila marah. Eh eh, jerit pekik dah macam url sorang blogger ni pulak ----> http://www.jeritpekik.my/

Okay, lepas ni FD akan cuba ikut tips kat atas ni tiap kali terasa macam nak marah. Tak elok kan asyik marah-marah ni. Orang kata marah-marah ni nanti cepat tua. Ohh tidakk, FD tak nak nampak tua. Hehehee :D

You Might Also Like

22 comments:

KD said...

kalau marah, cepat tua.

Dianaa said...

@KD; hehe insyaAllah FD tak marah sangat dah lepas ni ^^

Nour Adieb said...

petua yg baik, sy dulu pun sorg yg cepat marah gak. alhamdulillah, skang ni dah dapat control :D

Dianaa said...

@Nour Adieb; yeke? bagus la kalau dah boleh control :)

kalo i marah i g tido je.hahaha

Ezad Skytech said...

kena belajar control kemarahan...kalau tak makin melarat2 pulak..semua org kat sekeliling nak dimarahnya walaupun takde kena mengena..hee

Dianaa said...

@say to easy=); haha tu pun salah satu cara yang elok juga :D

Dianaa said...

@Ezad Skytech; heee, tahu takpe. habis semua orang kena marah nanti

nice sharing:)

huhu..sabar ya..fd:)

sue perbs.. said...

sy tk bleh mrah org nanti sy nanges.. hehe.. btw, thanx for sharing

Hanida Moss said...

God tips! saya ni pemarah sangat2! teehehe

Dianaa said...

@kinara kinatara; hee insyaAllah :)

Dianaa said...

@sue perbs..; hehe masa zaman sekolah dulu, FD pun macam tu. nak marah je, sendiri yg nangis. you're welcome :)

sha_azmi said...

haha same la, no.3 n 4, minum air sbb bila sakit hati rse nk nangis..lepas mnum leh control skit huh

fifie said...

Orang sekeliling fie selalu cakap fie jenis mudah melenting dan benda nie kadang kadang bawa harm to our relationship with people around us. Sekarang fie cuba slow it down. huuu. Dengan cara fie diamkan benda yang fie nak marah, atau ambil wudhuk. Memang berkesan

Dianaa said...

@sha_azmi; hehe kita sama. mesti minum air. maybe nak bagi tenang? kan? :D

rietta klu mrah....rietta diam dan trus beredar...not a word from me...senang citer....xyah nak gaduh gdauh bagai...

psss....rietta pown suka tgk citer yang dlm klip tu...best...bleh blajar english dorg...

combi said...

okeyh2..noted..

Dianaa said...

@HeNRieTTa JoSe; hehe sama lah kita. btw FD memang minat Victorious :D

Dianaa said...

@combi; hee :D

syuk meow said...

Nice sharing kak FD :) Saya pon sometimes bila marah rasa macam nak jerit satu dunia T_T Sebab terlampau marah

Aisha Fauzi said...

Nice sharing kak FD :) Saya pon sometimes bila marah rasa macam nak jerit satu dunia T_T Sebab terlampau marah