Saturday, 30 June 2012

Tips kurangkan keguguran rambut


Assalamualaikum reader,
Akhir-akhir ni aku ada masalah sikit dengan rambut ni. Sebenarnya bukan akhir-akhir ni, dah lama dah aku ada masalah ni. Cuma sekarang ni makin teruk pula aku rasa. Makin banyak rambut yang gugur. Sehari je bukan dua tiga helai yang gugur. Banyak gila yang gugur, lebih 10 helai aku agak.

Disebabkan aku dah tension dengan masalah ni, baru sekarang aku search kat google cara nak mengatasi masalah ni.

Tips untuk kurangkan keguguran rambut:
Ambil beberapa helai daun bunga raya yang muda, tumbuk hingga lumat. Kemudian gosokkan pada kulit kepala dan biarkan hingga kering. Kemudian bilas dengan air suam dan cuci rambut menggunakan syampu yang sesuai.

InsyaAllah aku cuba lepas ni dan harap-harap kurang la rambut gugur. Mak dengan abah dah bising bila tengok kat lantai ada banyak rambut aku yang gugur. Abah sampai suruh aku pakai sarung kepala, macam anak tudung yang mak cik-mak cik yang selalu pakai tu. Oh tidak, aku tak kan pakai! Duduk rumah je pun, alahai.

Selain tu, aku cari juga punca dan jenis masalah keguguran rambut ni. Meh sini nak share sikit :D


Jenis-jenis keguguran rambut:
  • Androgenetik alopesia
Ia merupakan masalah keguguran rambut yang paling kerap berlaku di kalangan lelaki dan wanita. Ia juga dikenali sebagai salah satu bentuk kebotakan pada lelaki (male pattern baldness).
Ia disebabkan oleh kombinasi tiga faktor iaitu:
  1. testosteron - (hormon lelaki).
  2. usia - selepas seseorang berusia lebih 20 tahun.
  3. keturunan - biasanya berlaku lebih kerap dikalangan lelaki berbanding wanita.

Rawatan agak sukar dan mahal, namun mereka yang ingin mendapatkan rawatan dinasihatkan berjumpa pakar yang arif untuk merawat penyakit ini. Ini kerana terdapat ubat-ubatan yang disahkan berkesan penggunaannya. Sebaik-baiknya, elak menggunakan ubat-ubatan yang tidak diketahui kesannya
  • Alopesia areata
Masalah keguguran rambut setempat pada kepala ini tidak diketahui puncanya. Prognosisnya agak baik tanpa rawatan, bagaimanapun adakalanya ia akan pulih semula dalam tempoh enam hingga 12 bulan.
  • Telogen effluvium
Masalah ini boleh berlaku antara dua hingga empat bulan selepas proses kelahiran, demam panas, penyakit-penyakit akut, tekanan fizikal atau emosi dan diet tidak seimbang (crash diet). Namun, rambut yang gugur ini akan tumbuh semula selepas beberapa bulan, tanpa memerlukan sebarang rawatan.
Rasanya aku punya problem ni yang Telogen Effluvium sebab tekanan fizikal atau emosi dengan diet tak seimbang agaknya. Sebab kadang-kadang aku banyak fikir. Fikir apa? It's private, okay? :)


Punca-punca keguguran rambut:
  • Melahirkan anak
Selepas seseorang wanita melahirkan anak, pusingan rambut akan memasuki fasa berehat yang agak lama. Dalam masa itu fasa keguguran rambut akan terjadi dalam tempoh 2 hingga 3 bulan. Dalam tempoh dua hingga tiga bulan, sesetengah wanita mengalami keguguran rambut yang banyak. Dalam masa 1 hingga 6 bulan ia akan pulih.
  • Penyakit tiroid
Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau pasif juga boleh menyebabkan keguguran rambut.
  • Demam, jangkitan dan selesema yang serius
Selepas empat minggu hingga tiga bulan demam yang serius, seseorang mungkin terkejut melihat rambut gugur dengan banyak. Namun keguguran rambut ini akan pulih seperti sediakala.

  • Protein yang tidak seimbang dalam pemakanan
Amalan diet yang tidak seimbang dengan tidak memakan protein atau tabiat pemakanan abnormal.
  • Ubat-ubatan
Sesetengah ubat-ubatan boleh menyebabkan keguguran rambut untuk sementara waktu. Ubat-ubatan terdiri daripada penyakit gout, artritis, kemurungan, masalah jantung, hipertensi dan ubat mencairkan darah (coagulant). Pengambilan vitamin A secara berlebihan juga boleh menyebabkan keguguran rambut.
  • Rawatan kanser
Sesetengah rawatan kanser akan menyebabkan sel-sel rambut terhenti membahagi yang mengakibatkan rambut menjadi nipis dan mudah terputus apabila ia keluar dari kulit kepala.

Rambut Gugur? Revolusi Sains Dan Teknologi Toppik Mampu Selamatkan Penampilan Anda Rambut Mari Dalam 30 saat !


Dengan kecanggihan teknologi zaman sekarang, memang begitu banyak produk yang dihasilkan untuk mengatasi masalah rambut gugur. Namun, puas mencubanya tetapi tiada satu pun yang benar-benar berkesan dan serasi dengan kepala. Tensionnya! Apa lagi nak buat ya?

Uniknya Revolusi Teknologi Serat Rambut Toppik!
Percayakah anda, Toppik Malaysia menawarkan sebuah penyelesaian yang amat unik bagi masalah rambut gugur. Melalui kajian demi kajian, penelitian telah dibuat ke atas pelbagai teknik yang paling sesuai dan tidak mendatangkan kesan sampingan kepada pengguna.
Inilah bezanya Serat Rambut Toppik berbanding produk-produk lain. Serat rambut ini berhasil menutup cela pada ‘pulau’ yang mula terbentuk di kepala anda. Ajaibnya, ia semua boleh dilakukan dalam masa 30 saat! Bukan itu saja, anda boleh menggunakannya pada bila-bila masa dan mudah untuk diaplikasikan sendiri di rumah.


Eh, Kesan Seawal 30 Saat? Cepatnya, Macam Pakai Rambut Palsukah?
Bukan, Serat Rambut Toppik bukanlah rambut palsu yang terdapat di pasaran. Serat Rambut Toppik ini adalah teknologi keratin yang bertindak menghasilkan gentian rambut apabila ia disemburkan.
Berbeza dengan rambut palsu, gentian ini berpegang teguh pada rambut asal dan kelihatan seperti rambut yang asli. Menariknya, material yang digunakan untuk membuat serat rambut ini berasal daripada bahan semulajadi lalu menjadikannya nampak lebih ‘natural’.

Serat Rambut Toppik Sukar Dibezakan Daripada Rambut Asli!
Oleh kerana gentian serat rambut ini berpaut pada rambut asal anda, maka rambut asal anda akan nampak lebih ‘penuh’, tebal, dan sihat. Saintis kami telah memformulasikan Serat Rambut Toppik daripada bahan semulajadi menggunakan benang bulu biri-biri. Benang-benang halus ini kemudiannya melalui proses penghasilan yang rapi sehingga ianya sukar dibezakan daripada rambut asli!


Ia juga didatangkan dalam 12 rona warna berbeza serta pelbagai ketebalan iaitu 3g, 12g, 27.5g, dan 55g. Ternyata begitu banyak pilihan untuk disesuaikan dengan rambut asal anda!

Selain itu, gentian serat rambut ini turut diperkuat dengan caj-caj elektrostatik supaya ia berpaut kukuh pada rambut asal. Maka, anda tidak perlu risau untuk menggunakannya setiap masa, walaupun dalam keadaan yang lasak seperti berlari atau membuat kerja-kerja luar. Ia tidak akan tertanggal dalam masa 7 hari, kecuali apabila disyampu.




Tapi, Bagaimana Pula Ia Membantu Merawat Rambut Gugur?
Sementara mengaplikasikan Serat Rambut Toppik, anda boleh mengamalkan pengambilan Toppik Hair Nutrition 2-In-1 Capsules. Kapsul ini boleh diambil 2 kali sehari untuk mengoptimumkan pertumbuhan rambut dan menghentikan masalah kebotakan. Ia mengandungi kesemua vitamin dan zat yang diperlukan untuk merangsang kesihatan rambut secara efektif.


Selain itu, anda juga boleh menggunakan Toppik Hair Building Shampoo, Toppik Hair Building Conditioner, atau apa-apa produk lain yang anda gemari pada rambut anda. Ia sama sekali tidak akan mempengaruhi Serat Rambut Toppik daripada berfungsi sebaiknya.
Jadi, sementara produk-produk lain ini mengambil masa untuk menampakkan kesan, anda tidak perlu menunggu dengan berkurung di rumah!
Tiada Kesan Sampingan, Yang Nak Bergaya Pun Boleh Cuba Tau!


Walaupun produk ini berteknologi tinggi, anda tidak perlu risau kerana ia bebas daripada sebarang bahan kimia yang merbahaya. Keseluruhan rangkaian produk kami, termasuk Serat Rambut Toppik telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia di bawah nombor pendaftaran NOT150302965K.
Produk ini bukan hanya difokuskan kepada orang tua saja, tetapi segenap masyarakat daripada setiap peringkat umur. Jadi, kalau tak ada masalah rambut kronik pun boleh mencuba. Yalah, siapa tak suka mempunyai rambut yang lebat dan sihat, bukan? Mesti lebih cantik apabila digayakan pada hari-hari istimewa seperti hari perkahwinan, makan malam romantis, atau acara sosial.
Walaupun digunakan secara kerap, ia sama sekali tidak mendatangkan sebarang kesan sampingan. Jadi, tiada masalah untuk anda gunakannya setiap hari, sama seperti menggunakan produk rambut biasa.


Ramai Rakyat Malaysia Sudah Mula Mendapatkannya, Anda Bila Lagi?
Bukan hanya di Malaysia, malah satu dunia telah mencuba keajaiban Serat Rambut Toppik. Hanya dalam 30 saat, anda mampu melakukan rawatan rambut sendiri di rumah dan menyelamatkan kos puluhan ribu ringgit untuk membuat ‘hair transplant’.

Kini, anda mampu tampil yakin serta-merta! Hasilnya, lebih banyak jenis stail rambut yang mampu digayakan dengan rambut yang lebat dan bermaya melalui alternatif yang lebih mudah, selamat, serta hasil seakan-akan rambut sebenar. Yang penting, harganya sangat berpatutan dan mampu dimiliki oleh semua generasi.



Dapatkan Produk Asli Hanya Melalui Toppik Malaysia
Rujuk laman web rasmi kami untuk maklumat lanjut tentang pilihan produk serta testimoni daripada pengguna Malaysia dan seluruh dunia. Belian secara online boleh dibuat di laman web www.toppikmalaysia.com serta daripada agen-agen kami di seluruh Malaysia. 
Toppik Malaysia ialah pengedar rasmi jenama Toppik yang diasaskan di Amerika Syarikat dan produk ini telah digunapakai oleh ratusan ribu pengguna di seluruh dunia. Jom, dapatkan yang asli hari ini!

Monday, 25 June 2012

Mak♥


Assalamualaikum reader,
Ehem2! Mak, happy birthday! Hihi :D
#macam biasa, Maxis yg first wish kat mak. siap bagi free call pulak tu. hahaa

Thursday, 21 June 2012

Keyword #16


Assalamualaikum reader,
Malam ni aku tengok keyword kat Nuffnang. Ntah pape je tau keyword ni -____-
Nampak keyword yang last tu? Ntah pape je tau. Ada ke putus cinta dalam blog aku ni? Putus cinta tahun lepas ada lah. Amboii, kemain lagi search pasal cinta ea? Hahaa :D
Takpe, ada masa nanti aku update pasal cinta. Tapi takde la hebat mana. Cuma berdasarkan pengalaman sebagai seorang perempuan yang pernah dan sedang bercinta, hihi :)
#harap2 lepas ni takde keyword yang merepek lagi


Bye!

Saturday, 16 June 2012

BE ke 11 & 12 dari Nuffnang | UIP Madagascar 3, INTI Cycle 3 & B. Bus


Assalamualaikum reader,
Sebenarnya kannnnnn, aku malas gila nak update blog. Tapi........
Bila tengok ada BE untuk bulan ni, aku cuba untuk buang mood malas blogging. Hihi :D semangat la sebab ada rezeki masuk. Thanks untuk yang selalu baca blog aku even blog aku ni takde apa sangat. Hihi :D sayang korang k? Ikhlas ni. Hee :D


Bye!

Pindah #2


Assalamualaikum reader,
Entry kali ni takde gambar sebab abah pi delete semua gambar yang aku dah tangkap masa hari nak pindah rumah tu. Brr -,- boleh pulak transfer gambar kat iPad, grr! mencik mencik!

Dsc_2028-copy_large
Kay, membebel panjang-panjang pun tak guna juga. Kalau aku rajin, aku ambil gambar kat iPad tu nanti. So buat masa ni cuma gambar yang tak berkaitan je la. Hahaa.
Pagi tu lori sampai awal, dalam pukul 9 pagi agaknya. Nta la, aku pun tak ingat sangat. Yela, dua minggu lepas punya cerita. Hihi :D nak tau tak? Barang tak muat nak sumbat dalam lori! :O tu pun dah banyak barang yang mak jual kat kawan. Kalau tak jual sofa, meja makan, mau pakai dua lori kot. Dah la nak jalan jauh. Gila, kan? Masuk barang kat lori sampai pukul 2 petang kalau tak silap aku. Lama gila wehhh! Sampai perut aku lapar -__-

168211_2974319290654_752164087_n_large
Dah lapar sangat, terus pi makan2. Mak pun dah bosan and lapar duduk kat atas. Hihi :D masa kat kedai mamak, nampak adik dengan kawan2 dia tengah celebrate nak pindah ni. Siap ada kek bagai. Hatoyyy, over betul diorang ni. Hahaa! xD aku pun takde sampai nak buat macam tu. Macam happy pula nak pindah tinggalkan kawan, nta pape je #sikit pun aku rasa apa masa nak pindah, SERIOUS! ._.

Habis makan, sambung kemas barang lagi. Kitorang gerak Terengganu naik Triton. Kat belakang pun dah penuh barang sampai takbole nak tutup. Ada setengah barang terpaksa tinggalkan kat rumah kawan mak. Ada masa turun KL, pi ambil #abah dah amik dua hari lepas. Ingatkan sempat la kitorang gerak pukul 5 atau 6 petang. Last2 gerak dalam pukul 8 sebab mak nak jumpa kawan dia. Diorang peluk2, nangis2, cakap2, salam then bla.

BYEBYE BANDAR SRI DAMANSARA, BYEBYE KUALA LUMPUR.
HELLO TERENGGANU!

Friday, 8 June 2012

Last hangout,


Assalamualaikum reader,
takde apa nak update, cuma nak tunjuk gambar-gambar yang sempat kitorang captured masa last hang dengan kawan-kawan kat KL ;)



We're having our breakfast at McD KL Sentral :)
YUMMY! :D


Aaaaaahhhhhh! Nampak DOMO besar kat Times Square!
*again* AAAAHHHHHHH! xD


Lunch at Subway Times Square ;)
Nina dengan bf dia je yang makan.


Smileeee! :)


It's Zhariff :)


Kena paksa main kat Cosmo World :D
*siap share duit tau, hihi


Meet Cosmo :D


Me, Shasha, Nina and K.A je yang main benda ni
*rasa macam nak termuntah woi! ._.


Aku tak main yang ni. Mau teleng kepala kau nanti doe, haha. Sakit tengkuk oh bila main yang ni.


Tengah fikir nak main yang mana pula :D


Zhariff kena ngorat dengan Cosmo.
*si Cosmo tu minta number phone Zhariff, comel je. hihi :D


Gayattt! Wa tak main yang ini juga :/


Bumper Car!
Tak main juga sebab tak minat.

Ada banyak lagi game yang kitorang main, tapi battery camera dah habis. So tak dapat nak share. Huhu. Kalau nak diikutkan, aku taknak masuk pun Cosmo World ni sebenarnya. Tapi kesian tengok diorang yang excited ni nak main, so aku pun join la.
Zhariff tu pun tak cukup duit nak main. So kitorang berempat share duit and bagi kat Zhariff. Hihi :D Zhariff rasa bersalah gila.
Aku pula nak kata happy tu, happy la juga. Tapi dalam masa yang sama, I'm not okay. It's personal things. Hm, sorry.

Haa, lepas berseronok kat Cosmo World, kitorang pi makan kat Hot & Roll. First time aku makan kat sana k. And thanks to K.A sebab belanja aku makan kat situ. Murah je pun tapi memang time tu aku cuma ada duit tambang balik je. Hihi :D btw, pedas woi makan tu! ._. tapi memang sedap ;)

Thanks guys :*

Wednesday, 6 June 2012

Senarai peserta First Anniversary Blog & Birthday GIVEAWAY


Assalamualaikum,
Alhamdulillah, dalam masa dua minggu je dah ramai blogger yang join giveaway aku yang pertama ni. Thank you so much guys!


  1. http://eikanurviolet.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  2. http://kawaienana.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  3. http://alhafiez.com/first-anniversary-blog-birthday-giveaway/
  4. http://farahmajdiah.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  5. http://yuyunsibuncit.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  6. http://farachew.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  7. http://mcdonalducks.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  8. http://eira-shamiera.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  9. http://hanifahpunyer.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  10. http://terbangtinggikeawan.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  11. http://cottoncandies-me.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  12. http://azieyan89.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  13. http://cheeky-cheekyinthehouse.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  14. http://perisple.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  15. http://bertuahx.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  16. http://belogfiqahcheeky.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  17. http://faratasyadiary.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  18. http://bebbymilo.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  19. http://thelittlefh.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  20. http://missmyra0810.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  21. http://iloveularhh.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  22. http://imnadiasyafiqah.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  23. http://rightnot.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  24. http://impianperasaanhidpku.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  25. http://eydawoit.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  26. http://nuratiqahnajihah.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  27. http://sayasyiera.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  28. http://duanmizastory.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  29. http://farra-izzaty.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  30. http://nono-hakuren.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  31. http://thisforjoin.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  32. http://theaimiathirah.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  33. http://erinkahar.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  34. http://kekapasberceloteh.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  35. http://sheismyra.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  36. http://bintangsantex.blogspot.com/2012/05/first-anniversary-blog-birthday.html
  37. http://nurfarahfadzil.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  38. http://bloomingblossoms-fara.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  39. http://kakciknazar.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  40. http://suehada-vanillacoklat.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  41. http://sayanuranis.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  42. http://weirdwish.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  43. http://candysweetmemory.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  44. http://nnaaqua91.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  45. http://alyzass501luv.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  46. http://umikasum.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  47. http://nadeya1992.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  48. http://cokeandsundae-sg.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html
  49. http://mycadburychocolateblog.blogspot.com/2012/06/first-anniversary-blog-birthday.html