Kena tindih dengan hantu masa tidur

January 26, 2012


401693_336048983074886_100000093608466_1387560_1534067159_n_large

24 Jan 2012, malam tu time aku tidur aku rasa macam kena tindih. Time tu aku baru balik dari kampung. Memang tidur lena habis. Then tiba2 aku macam terjaga. Bila aku buka mata, aku nampak lembaga kat kaki aku, depan katil. Lembaga tu macam nak tarik kaki aku. Aku nak jerit, tapi suara macam tersekat, tak terkeluar. Memang aku takut gila time tu. Aku pandang adik aku kat sebelah, dia tidur relax je. Langsung tak perasan aku. Aku cuba nak sentuh adik aku, tapi tangan aku takbole nak gerak. Sekali tu aku gerakkan leher aku kuat2, aku terus tersedar kat alam realiti. Aku bangun, tengok takde apa pun. Sebelum nak tidur balik, aku baca bismillah banyak kali.

Aku tak cerita kat family lagi. Takut diorang tak percaya.
Tadi search kat google, ni hasilnya :D


Antara sebab atau benda2 yang boleh 'trigger' sleep paralysis:
1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama.(so jangan tido terlentang lagi, ikutlah sunnah RASULULLAH SAW)
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tido )
4. stress yang byk kat otak... masalah keluarga, kewangan, lain-lain
5. pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba(selalu dok lepak rumah jer tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal.aktiviti extreme)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy



Sumber dari SINI.
Rasanya yang number satu tu yang betul. Memang kita takbole tidur terlentang lama2. Seeloknya tidur mengiring. Kan kan? :D
Malam aku kena tu aku tidur terlentang. Maybe sebab letih sangat kot. Sampai tak sedar apa. Then tiba2 kena macam tu. Seram woiii!



424256_3200414136279_1443815979_3188328_389287057_n_large

Kalau hantu tu comel macam casper, takde la aku takut sangat. Kot2 siap berborak lagi. Hihi!


Adios!

You Might Also Like

14 comments

  1. pernah kena jugak macam tu..tapi dulu la...sekarang ni da tak pernah jadi da..hee~

    ReplyDelete
  2. penah jd gak dulu...tp takde nk pk pape...skang ni alhamdulillah xde lg da....

    ReplyDelete
  3. haha, macam seram je. ingatkan ape lah tadi. haha. naseb bukan macam yang aida fikirkan :)

    ReplyDelete
  4. kalau kita penat sangat memang leh jadi macam tu..lembaga hitam tu pun hanya ilusi yang otak kita buat..

    p/s: pernah terbaca kat mana ntah.

    ReplyDelete
  5. x penah kena lagi...member2 ramai yg kene...mcm x pcaye tpi bile tgk diana cite mcm seram jgk..huhu T.T

    ReplyDelete
  6. Ezad : haa, yeke? hm nasib baik la tak kena lagi dah

    ReplyDelete
  7. SBK : okay la tu tak pk sangat. Diana ni jenis suka sgt pk

    ReplyDelete
  8. Aida : hihi! apa yg aida pk?

    ReplyDelete
  9. Liyana : hm yeke? alaa trbaca kat mana? nak tau juga

    ReplyDelete
  10. SC : hm memang seram ohh. minta dijauhkan la

    ReplyDelete
  11. prnh sngt jdi mcm tu...smpai xblh nk brnafas...hoho

    ReplyDelete
  12. takutnyaaa.. tapi adik teman lagi seram dia kena.. dia kata ditindih hantu n antu tu merengus kat muka dia mcm tgh marah.. takutnyaa

    ReplyDelete